• Medzinárodný deň tanca

          • 29. apríl je Medzinárodným dňom tanca, do ktorého sa zapojili aj naši mladší školáci.  Je to deň, ktorý spája ľudí prostredníctvom tanca bez ohľadu na národnosť, politické, kultúrne, či etnické bariéry. Posolstvom dňa je oslava pohybu a tanca a jeho zjednotenie všetkých foriem, zvýraznenie jeho schopnosti spájať ľudí. Pozrite si náš nový album Medzinárodný deň tanca.

          • Erasmus +

          • Dňa 26.04. našu školu navštívili zahraničný hostia v rámci programu mobility Erasmus+.

            Erasmus+ All-Inclusive mobilita bola organizovaná v spolupráci s organizáciou DO Fénix na Slovensku (24.04.-28.04.) a bola zameraná na intergeneračné vyučovanie. Zúčastnili sa jej učitelia z Českej republiky, Poľska, Srbska, Rumunska a zo Slovenska. Okrem spoznávania blízkeho okolia, účastníci navštívili mesto Levoča a absolvovali návštevu Baziliky sv. Jakuba, spoznali múzeum špeciálnej pedagogiky a navštívili tamojšiu školu. V rámci Krásnohorského Podhradia navštívili nielen miestne pamiatky, ale aj našu základnú školu, kde sme si pre nich pripravili program na uvítanie s vystúpením našich malých tanečníčok z 1. stupňa a prezentáciou o našej škole, kde staršie žiačky predniesli príhovor v anglickom jazyku. Po prehliadke školy sme odovzdali slovo naším hosťom, ktorí si pre nás pripravili aktivity,  vďaka ktorým sa naši žiaci dozvedeli niečo o ich krajinách. Žiaci s ich pomocou vytvorili plagáty, ktoré nám ich návštevu budú prípomínať.

            Pozrite si náš nový album Erasmus +.

          • "Nový život starým záclonám"

          • Dobrovoľníčky, dobrovoľníci a viac ako 60 prácechtivých fénixákov z DO Fénix Krásnohorské Podhradie, v rámci podujatia "Nový život starým záclonám" ušili 86 potravinových vrecúšok. Starší dobrovoľníci odovzdávali skúsenosti mladším účastníkom. Aktivita bola zameraná na medzigeneračné a inkluzívne vzdelávanie. Krátkou prezentáciou v úvode sme si pripomenuli, aká dôležitá je ochrana našej planéty, ako je vieme pomôcť aj vlastným pričinením -náhradou igelitových vreciek ekologickými, viac násobne použiteľnými, vlastnoručne vyrobenými vrecúškami. Bolo to mimoriadne úspešné podujatie. Pozrite si na náš nový album "Nový život starým záclonám".

          • Divadelné predstavenie Zázračná skriňa

          • Dnes sa naši mladší školáci zúčastnili divadelného predstavenia divadla ACTORES Zázračná skriňa kúzelníka Piňa. Rozprávkový príbeh plný záhad, kúziel a trikov  očaril svojimi kúskami každého detského diváka a zároveň niesol v sebe jedno dôležité posolstvo: lásku k blížnemu. Žiaci odchádzali z divadla plný emócií, nadšenia a zážitkov. Pozrite si náš nový album Divadelné predstavenie Zázračná skriňa.

          • Okresné kolo biologickej olympiády

          • Dňa 11.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E. Súťaže sa zúčastnilo 22 žiakov zo 7 škôl v okrese. V odbornosti botanika nás reprezentovala Vierka Gulykášová, ktorá obsadila 1. miesto a Antónia Gulykášová, ktorá obsadila 2. miesto. V odbornosti zoológia sa Viktória Horváthová umiestnila na 3. mieste a Romana Kótaiová na 4. mieste. Zodpovedná a svedomitá príprava pod vedením pani zástupkyne RNDr. Jarky Gaálovej priniesla ozaj bohatú úrodu ocenení. Dievčatám srdečne blahoželáme. Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo biologickej olympiády.

          • Volejbalový turnaj

          • Dňa 2. 4. 2024 sa konal 2. ročník okresného volejbalového turnaja o putovný pohár predsedu Rady ZO OZ PŠaV v okrese Rožňava. Našu školu reprezentovalo družstvo „Krásnohorčania" v zložení  Viktor Šoltés, L. Majernyík, M. Majernyíková, H. Bíroová, D. Imrich Gabonaiova, P. Molčan, E. Zubatý. V základnej skupine vyhrali všetky tri zápasy a postúpili do finálovej trojky. Po výhre nad ZŠ Pionierov a ZŠ Zlatá obsadili krásne 1.miesto. Srdečne blahoželáme. 

            Pozrite si náš album Volejbalový turnaj .

          • OZNAM

          • Veľkonočné prázdniny

            28. marec - 2. apríl  2024

            Začiatok vyučovania po prázdninách 3. apríla 2024 (streda).

             

          • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Náš malý víťaz školského kola v prednese poézie Marek Gaži, žiak 3. A triedy, sa dnes zúčastnil okresného kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Za svoje recitátorké schopnosti a pekný prednes  si odnáša účastnícky list a veľkú skúsenosť do budúcnosti. Deň sme zakončili sladkou bodkou a malým darčekom za usilovnosť - peknou knižkou.

          • Návšteva knižnice

          • Viete prečo je Marec mesiac kníh

            „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry

            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda  pred 228 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955  marec považovaný za mesiac knihy.

            Hrebendu postihol neľahký osud. Vyrastal v chudobných podmienkach a ako desaťročnému mu zomrela matka. No tam jeho útrapy neskončili. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať. Zdroj https://www.abcedu.sk/clanky/marec-mesiac-knih/

            Aj naši mladší školáci pri príležitosti MESIACA KNIHY navštívili obecnú knižnicu, kde sa zoznámili s pani knihovníčkou, ktorá im porozprávala veľa zaujímavého o knižnici, knihách, najmladším prečítala úryvok z obľúbenej knižky a žiaci si mali možnosť popozerať i začítať sa do kníh, ktoré ich zaujali,a oslovili. 

            Pozrite si náš nový album Návšteva knižnice.

          • Svetový deň vody 22.3.2024

          • Dnešný Svetový deň vody sme si pripomenuli aj na našej škole. Žiaci 2.B triedy si ho spestrili aktivitami, v ktorých sa oboznámili s mnohostranným využitím vody, jej kolobehom v prírode i uvedomením si skutočnej hodnoty tejto vzácnej kvapaliny. V 2. A triede si vodu - základ života a symbol prebúdzajúcej prírody pripomenuli výrobou Moreny, ktorou vyháňali zimu a privítali jar. Symbol zimy- Morenu, vyrobenú z prírodného materiálu, zapálili a hodili do vody. V 3.A triede sa žiaci venovali čítaniu príbehov o vode, kde si v digitálnej knižnici KUBO vyberali texty podľa vlastného výberu a záujmu. O zaujímavostiach o vode sa dozvedeli z krátkeho videa, kde si mali možnosť zopakovať aj známe, aj menej známe informácie. Následne sa vo dvojicich venovali písaniu básne CINQUAIN a zmerali si sily, komu sa podarilo vytvoriť najvýstižnejšiu báseň. Ani matematika neostala nepovšimnutá a na príkladoch o vode si overili vedomosti z násobenia. V závere dňa si na  informatike nakreslili v programe RNA veľmi pekné a výstižné plagáty na dnešnú tému. Nezaháľali ani štvrtáci, ktorí si zhotovili súbor kvapiek, ktoré obsahovali informácie o vode, ako pranostiky, skupenstvá vody, päťlístok, pesničky o vode, kolobeh vody a veci čo už o vode vedeli. V rámci skupinovej práce vytvorili propagačný plagát, ktorý sa zameriaval na odtok a prívod bezpečnej vody. Deň bol teda pestrý. Pozrite si náš nový album Svetový deň vody 22.3.2024.

          • Zasadnutie MZ 1. stupňa

          • 20. 3. 2024 sa konal Metodický deň pre pedagógov 1.stupňa. Program bol bohatý, a niesol sa v duchu teoretických poznatkov i praktických zručností. Oboznámili sme sa s Feuersteinovou metódou, ktorá je zameraná na rozvoj kognitívnych zručností detí. Ďalšia časť bola zameraná na prácu s robotickou lienkou Blue-Bot, so špeciálnymi čítačkami a podložkami a vyskúšali sme si programovanie, ktoré umožňuje rozvíjať zručnosti pri diskusiách o rôznych riešeniach,argumentáciách a prispievana k rozvoju algoritmického myslenia žiakov. V ďalšej časti sme sa venovali práci s autokorektívnymi kartičkami, ktoré vo významnej miere napomáhajú rozvoju v oblasti matematickej gramotnosti. Pozrite si nový album Zasadnutie MZ 1. stupňa.

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Pokroková 199, vyhlasuje z dôvodu realizácie Testovania 9 dňa 20. 3. 2024 (v stredu), riaditeľské voľno pre žiakov úvodného a 1. až 8. ročníka. Mgr .Ladislav Mikula

          • Hviezdoslavov Kubín 2024

          • Dňa 18.3.2024 sa na našej škole ukutočilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci druhého až štvrtého ročníka súťažili v 1.kategórii  v prednese poézie a prózy, nesúťažne sa zúčastnil aj šikovný prváčik Filip Darvaš. Všetci sa snažili o čo najlepší výkon, ale víťazmi nemohli byť všetci. Umiestnenie bolo nasledovné: POÉZIA: 1. miesto Marek Gaži 3. A; 2. miesto Adam Gaži 4. A; 3. miesto Jozef Horváth 2 .A; PRÓZA: 1. miesto  Sofia Žigová 3. A. Víťazom srdečne blahoželáme a  poďakovanie patrí aj všetkým pedagógom, ktorí sa pričinili o prípravu svojich žiakov. Pozrite si nový album  Hviezdoslavov Kubín 2024 .